Meditatie Previous item Waarden Next item vegetarisme

Meditatie

Het Spiritueel leven begint met horen en chanten. Deze activiteiten zuiveren en verheffen samen ons hart en onze geest, en ze geven spirituele kracht en plezieren Krishna. Het chanten van de heilige namen of mantra-meditatie is daarom de voornaamste praktijk van de volgelingen van Sri Caitanya.

We kunnen zien hoe geluid onze hele atmosfeer doordringt en beïnvloedt. Of we het willen of niet, we worden beïnvloed door ieder geluid dat ons bewustzijn binnendringt. Wanneer we bijvoorbeeld gewelddadige teksten of gevloek horen, dan is het normaal dat we ons op zijn minst geïrriteerd of gedeprimeerd voelen.

Horen we daarentegen lieflijke, spirituele klanken, dan zullen we ons rustiger en gelukkiger voelen en een verhevener bewustzijn hebben. Het geluid waarmee we ons verbinden, beïnvloedt en ontwikkelt ons bewustzijn.

Spiritueel leven erkent de kracht van geluid. Als iemand slaapt, kan hij gewekt worden door geluid. Zo kan ook de spirituele ziel die slaapt in illusie, ontwaken tot godsbesef door transcendentale klanken te horen.

 

Mantra meditatie in de heilige teksten

De heilige teksten uit de vaishnava-traditie bevelen het chanten van de namen van God in de vorm van mantra-meditatie aan als uiterst effectief in dit huidige tijdperk. ‘Man-’ betekent: ‘de geest’, en ‘-tra’ betekent: ‘verlossing’. De mantra die voor het moderne tijdperk is voorgeschreven, is de Hare Krishna-maha-mantra, de grote mantra van verlossing:

Hare Krishna Hare Krishna
Krishna Krishna Hare Hare
Hare Rama Hara Rama
Rama Rama Hare Hare

 

Mantra-yoga

‘Hare’, ‘Krishna’ en ‘Rama’ zijn namen die naar God en Zijn energieën verwijzen. Er is geen verschil tussen het uitspreken van de namen van God en God Zelf. Dus wanneer we de heilige namen van Krishna en Rama chanten, staan we in direct contact met God, Krishna. Daarom wordt het chanten ook wel mantra-yoga genoemd. Yoga betekent ‘verbinden’, dus door de mantra te herhalen verbinden we ons met God en Zijn energieën. Mantra meditatie is dus een bijzondere en effectieve manier van yoga meditatie. Omdat Krishna spiritueel en almachtig is, zal iemand die Zijn naam chant zowel materieel als spiritueel gezuiverd worden.

Deze meditatie vermindert angst en verdriet, zodat we onbevreesd worden. Behalve dat mantra-meditatie ons rustiger maakt, helpt het ook onze fysieke gezondheid, doordat het de bloeddruk en hartslag verlaagt en ons parasympathisch zenuwstelsel activeert en zo helpt bij de ontspanning.

Iedereen kan de Hare Krishna-maha-mantra chanten. Je kunt beginnen door gewoon de mantra te herhalen of door hem te zingen op iedere melodie die je wenst. Het zachtjes voor jezelf herhalen van de mantra heet japa en wordt gewoonlijk gedaan met behulp van een meditatiesnoer (een soort rozenkrans) met 108 kralen. De mantra wordt dan in zijn geheel op iedere kraal gechant, waarna je naar de volgende kraal gaat. Wanneer je op alle 108 kralen hebt gechant, heb je een ‘ronde’ voltooid. Dit zou zeven tot tien minuten moeten duren en gaat met wat oefening nog sneller. Geïnitieerde toegewijden chanten minstens zestien ronden per dag, wat ongeveer twee uur duurt. De meeste mensen vinden de vredige, vroege ochtenduren het beste moment om te chanten.

Je kunt ook met een paar vrienden chanten onder muzikale begeleiding. Dit heet kirtana. Er kan geëxperimenteerd worden met de melodieën en ieder muziekinstrument kan worden gebruikt, zoals de mrdanga, samen met een melodieus harmonium. Dit chanten is aantrekkelijk voor iedereen en heeft op iedereen die het hoort een zuiverend effect.

Er zijn geen regels voor het chanten van de Hare Krishna mantra. Het belangrijkste is om de namen duidelijk uit te spreken en goed te horen. Je kunt overal, altijd en op iedere manier chanten; je kan het voor jezelf herhalen op weg naar je werk, met je familie, met je vrienden of in de tempel. Hoe meer je chant, hoe meer je zult horen en hoe meer je het spirituele effect van de mantra zult voelen.